Geschiedenis

Het begin

Peter is opgegroeid in Waalre en in de buurt waar hij woonde stikte het van de duivenliefhebbers. Als jong manneke werd hij al gevraagd om mee te krabben en op die manier raakte ook hij besmet met het duiven virus. In 1964 melde hij zich aan bij de vereniging in Waalre en samen met duivenmaatje Wim Faassen speelde hij bij de jeugd van de Concours Commissie Eindhoven. Eind jaren zestig maakte hij de overstap naar de senioren en enkele jaren later werd zijn eerste kampioenschap bij de senioren een feit. Tot aan zijn militaire dienstplicht in 1973 deed hij vooral goed mee op de Vitesse  en de jonge duivenvluchten.

Kort na dat zijn militaire dienstplicht was beëindigd werd zijn oude hobby weer opgepakt. Hij trouwde met Ria, verhuisde een tweetal keren en na een lange strijd met de buren, die een pesthekel aan duiven hadden ging hij op zoek naar een huis met een grote tuin en belandde op zijn huidige adres in Budel-Dorplein.

The Old Moorland Loft
Peter en Ria

Een nieuwe start

Met de verhuizing van Waalre naar Budel-Dorplein ging in een klap een groot aantal duiven verloren. Geholpen door Edmond Tournier uit Lommel, Jan Hermans uit Waalre, wijlen Tiny van Herpen uit Den Bosch en plaatsgenoot Gijs Peters werd een nieuwe kolonie opgebouwd. Vervolgens kwamen via Henri van Venrooij uit Deurne de eerste Gebr. Janssen Arendonk de kolonie versterken.

Een collega van Ria trad in het huwelijk met Ton Voorjans uit Eindhoven en tijdens de bruiloft leerde Peter en Ton elkaar goed kennen. Ton speelde nog samen met zijn schoonvader, eenmaal gesetteld ging hij voor eigen rekening spelen en zowel in Eindhoven als Budel werd de focus ook op de overnacht gericht. Dit leidde er in Budel-Dorplein toe dat er weer volop geput werd aan de rijke bronnen van Jan en Rik Hermans uit Waalre en Edmond Tournier uit Lommel.

Op hun huidige adres  genieten Ria en Peter nu al weer meer dan 25 jaar van de duiven. Dit was in het begin helemaal nog niet zo zeker, Ria had aanvankelijk een hekel aan duiven. Door zijn werk voor Philips zat Peter enorm veel in het buitenland. Ria verzorgde dan samen met wijlen Pierre Looymans de duiven. Het kan echter raar lopen. Pierre Looymans werd ziekelijk en kwam te overlijden. Toen Peter aangaf met de sport te willen stoppen i.v.m. het zo vaak voor langere tijd van huis zijn, was Ria hier fel op tegen. Door de jaren heen was ze echt van de duiven gaan houden, maar zeker ook van de vele gezellige contacten in de club en het groot aantal vriendschappen die door de sport zijn ontstaan.

Tot op de dag van vandaag is Ria een onmisbare schakel. Zij is degene die een groot deel van de verzorging op zich neemt. Peter is ’s morgens vroeg weg en ’s avonds laat thuis van zijn werk… Ria laat ’s morgens de duiven groepsgewijs los, voert ze en ga zo maar door.

De handen in een geslagen

Met veel bewondering keek Peter op de overnachtfond naar de prestaties van clubgenoot Wim Bax uit Budel, die met relatief weinig duiven tot grootse prestaties kwam. Het duurde dan ook niet lang of de overnachtduiven werden versterkt met die van het soort van Gebr. Kuijpers via Wim Bax. Via een verkoop ontstond er een hechte vriendschapsband met Cees van Bijsterveldt uit Chaam en vanaf dat moment worden daar jaarlijks duiven mee uitgewisseld. In eerste instantie voor de overnachtfond, later ook voor het programma spel. Ook de banden met wijlen Tiny van Herpen en Jan en Rik Hermans bleven in stand. Via beide kolonies kwamen ook de duiven van Cor de Heijde de kolonie versterken.

De vriendschap en de vertrouwensband die ontstond tussen Peter en Ton Voorjans leidde er uiteindelijk toe dat ze de handen in een sloegen voor de opbouw van een kweekhok dat de naam “The Old Moorland” (De oude hei) kreeg. Sinds die tijd gaan ze samen op zoek naar versterking en klopte o.a. aan bij Gerard Koopman in Ermerveen. De Koopman duiven pakte voor het programma spel en de dagfond enorm goed op de Tournier duiven en de versterkingen die bijna ieder jaar kwamen van Jan en Rik Hermans… aangevuld met duiven van Henri van Venrooij (Janssen/Koopman/Verkerk)… Cees van Bijsterveldt (H Kennes / J Hooymans), Comb. Klessens de Lepper Valkenswaard (Young Devil A.S.), Jan de Graef Weert ( Ad Schaerlaeckens) Henri van Doorn Den Dungen (Ad Schaerlaeckens) en Harrie Kennes Hapert.

Op de overnachtvluchten zijn het vooral de duiven uit “De 38 lijn” van Wim Bax  en de Cor de Heijde duiven via Tiny van Herpen, Jan en Rik Hermans en Cees van Bijsterveldt die furore maken.

Recentelijk werd voor de overnachtfond nog versterking gehaald bij Gerrit Hendriks uit Ysselstein (Lijn Anny’s Boy en Snippy) en Jan Bullens Oirschot (Red Bullens). De dagfond duiven werden opnieuw versterkt met nazaten van een groot aantal toppers van Jan en Rik Hermans en de eerste duiven van de Comb. Van Wanrooij  uit Geffen. Recent werden via Gijs Peters ook nog duiven van Dirk van Dyck en Jos Joosten uit Brecht ingebracht.

Thuiskomst duif

Budel-Dorplein en Eindhoven

De kweekduiven zijn ondergebracht op de hokken in Budel-Dorplein en ieder jaar kweken Ria en Peter een groot aantal jonge duiven voor Ton.

Gespeeld wordt er zowel in Eindhoven als Budel- Dorplein. Peter en Ria staan behoorlijk hun mannetje tussen de allround spelers van de CC Eindhoven. Terwijl Ton in Eindhoven zich meet met de beste overnachtspelers van diezelfde CC Eindhoven.

Pieper